Sibiu. Orasul copilariei mele.

Am ales să scriu despre Sibiu pentru că o parte din mine se află în acest oraş, iar aici fac referire la cele mai importante etape din viaţa mea: copilăria şi adolescenţa. Aici mi-am făcut primii prieteni cu care obişnuiam să îmi petrec timpul în parcul Sub Arini, Valea Săpunului. Aici am conştientizat primele momente de relaxare când nimic nu era mai perfect decât un bol cu mure, un pahar de suc şi apusul de soare din balconul bunicii, la etajul 9. Tot aici am avut parte de momente mai puţin plăcute, cum ar fi noaptea aia petrecută la Urgenţe din cauza apendicitei. În Sibiu am cunoscut oameni minunaţi, prietenoşi, deschişi. De fiecare dată ce coboram din tren pe peronul gării din Sibiu, mă desprindeam oarecum de cotidian. Intram într-o altă dimensiune, într-un oraş care mereu m-a aşteptat cu „braţele deschise” şi din care nu aş mai fi plecat nicicând.

0392

Cu ocazia asta vreau să cunoaştem câteva detalii despre Sibiu.

Municipiul Sibiu a reprezentat și reprezintă unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă. Orașul a fost capitală a Transilvaniei între anii 1692-1791 și 1849-1865. A cunoscut în ultimii ani o renaștere economică și culturală semnificativă. În prezent este unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine din România. În anul 2007 a fost Capitala Culturală Europeană, împreună cu orașul Luxemburg.

La capitolul „cultură”: În Sibiu își au sediul: Teatrul Național „Radu Stanca”, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul pentru copii și tineret „Gong” și Teatrul de Balet Sibiu.

În fiecare primăvară în localitate are loc Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (F.I.T.), considerat cel mai mare festival de teatru din sud-estul Europei. De asemenea, anual sunt organizate Festivalul de Artă Medievală, Festivalul de Artă Neconvențională „La Strada”, Festivalul Internațional de Muzică Electronică și Artă Contemporană Transylvania Calling și Festivalul Internațional de Jazz Sibiu.

DSCN0992

În afară de aceste festivaluri, au loc și alte evenimente culturale, precum diferite concerte de jazz, folk sau rock. Formația de (hard) rock Riff, înființată în anul 1970 de muzicianul Florin Grigoraș, este originară din Sibiu și, prin urmare, o parte dintre spectacolele trupei se desfășoară pe scenele din acest oraș. Cu o activitate de peste 40 de ani, Riff este a doua formație rock ca longevitate din România, după Phoenix din Timișoara.

În Sibiu există opt centre culturale: Centru Cultural Municipal, Centrul Cultural Județean, Centrul Cultural Studențesc, Centrul Cultural „Friederich Teutsch”, Centrul Cultural al Academiei Trupelor de Uscat, Centrul Cultural German, Casa Ille-et-Vilaine, Centrul European de Poezie și Dialog Est-Vest), Asociația Scriitorilor și Asociația Artiștilor.

Evenimentele  importante din istoria Sibiului:

 • 1191 – A fost confirmată prepozitura Sf. Ladislau, care a asigurat jurisdicția ecleziastică proprie a sașilor transilvăneni.
 • 1292 – A fost atestat primul spital de pe teritoriul actual al României.
 • 1300 – Într-un document se amintește existența Bisericii Sf. Elisabeta.
 • 1324 – Vizita regelui Carol Robert de Anjou.
 • 1350 – La Sibiu se înființează prima monetărie din Transilvania.
 • 1380 – A fost documentată prima școală de pe teritoriul actual al României.
 • 1494 – Prima farmacie de pe teritoriul actual al României.
 • 1494 – Primul orologiu instalat în turn pe teritoriul actual al României.
 • 1534 – Prima fabrică de hârtie de pe teritoriul actual al României.
 • 1544 – A fost tipărită la Sibiu prima carte în limba română.
 • 1551 – Primul experiment cu rachete din lume, realizat de Conrad Haas.
 • 1671 – A fost descoperit gaz metan lângă Sibiu.
 • 1692 – Sibiu (Hermannstadt) a devenit capitala Transilvaniei (până în 1791).
 • 1782 – Franz-Joseph Müller von Reichenstein a descoperit elementul chimic teluriu.
 • 1788 – Primul teatru de pe teritoriul actual al României.
 • 1795 – Primul paratrăsnet din sud-estul Europei este instalat în Cisnădie.
 • 1797 – Samuel Hahnemann deschide primul laborator homeopatic din lume.
 • 1817 – Primul muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal este deschis la Sibiu.
 • 1861 – Se înființează societatea ASTRA.
 • 1872 – Este data in exploatare linia ferată Sibiu – Copsa Mică
 • 1896 – Prima linie electrică din Sud-Estul Europei.
 • 1904 – Al doilea oraș din Europa și al treilea din lume în care este utilizat omnibuzul – un precursor al troleibuzului.
 • 1905 – Introducerea tramvaiului electric
 • 1928 – Prima grădină zoologică din România.
 • 1989 – Al doilea oraș participant la Revoluția din 1989.
 • 2007 – Capitală Culturală Europeană 2007
 • 2010 – La 1 decembrie este dată în folosință centura ocolitoare a orașului.

DSCN1026

Sibiul și împrejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din România. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine păstrate locații istorice din țară. Multe din zidurile și sistemele de fortificații sunt menținute într-o stare foarte bună. Centrul istoric este în proces de a fi înscris în lista patrimoniului UNESCO. În Sibiu se găsesc muzee care cuprind colecții de artă, pictură, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei și științe naturale.

Orașul se află aproape de Munții Făgărașului – o destinație importantă pentru drumeții – și de stațiunea Păltiniș – o destinație pentru sporturile de iarnă. În zonă sunt multe biserici fortificate construite de coloniștii sași.

Printre obiectivele turistice principale din Sibiu se află:

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder, Muzeul de Istorie, Muzeul „Astra”,Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus, Muzeul de Arme și Trofee de Vânătoare, Muzeul de locomotive cu aburi, Palatul Brukenthal, Casa din Sibiu în care a poposit Mihai Eminescu, împreună cu trupa Mihai Pascaly, în perioada 18-30 iunie a anului 1868, Fostul hotel „Curtea Mediașului” ( pe clădire se află o placă comemorativă dezvelită în 1968: „În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munții Apuseni, Avram Iancu, membru al Comitetului Națiunii Române), Casa AlbastrăZidul Cetăţii, Podul Mincinoşilor etc.

În împrejurimile Sibiului: Lacul şi Cascada Bâlea, Păltiniş- Sibiu, Ocna Sibiului, Gura Râului, Răşinari, Transfăgărăşan, Transalpina, Biserica Sf. Mihail din Cisnădioara, Poiana Sibiului, Fântânele etc.

Sursa informaţii: Wikipedia
Foto: Arhiva personală (in afara primei fotografii)

Anunțuri

Un gând despre „Sibiu. Orasul copilariei mele.

Opinia ta :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s